Exora Bold Owners Club

Kepada kengkawan yang ada masalah berikut pada exora anda sila iku cadangan saya mana tau buleh selesai:
1- Enjin Leaking – Suruh sc check VVT..kalau retak suruh tukar.. dan jgn lupa suruh sc taruk sealant kat cap head tuh.. Pengalaman saya.. walaupun dah tuka VVT masih leaking lagi kalau tak letak sealant pada cap head tuh..dia menitis ikut situ.
2- Enjin Jerking / Kdg kdg jerking atau masa undur keta..enjin mati – suruh sc upgrade ECU kepada software terkini, reset sekali cvt / gearbox . kalau masih jerking.. suruh tukar sekali OCV. Pengalaman exora saya.. masalah jerking tuh buleh selesai..
3- kalau bunyi guk guk.. atau kriuk kiruk masa gerak exora .. mcm bunyi spring absorber.. suruh SC check lower arm .. kebiasaan longgar. depa akan ketatkan ..insyallah masalah tuh akan selesai..
4- Kalau korang ada masalah One Way Valve.. (yg exora keluaran awal) .. pi je la tuka abru jgn tunggu lama lama.. skang ni depa ada tools terbaru utk keluarkan dan pasang OWV tuh bagi mengelakkan masalah tuh berlaku balik. sebab ada yg dah tuka baru tapi masih berlaku masalah yg sama.. Ini berpunca daripada tools tuh.. masuk tak elok.
semoga exora anda dalam kondisi terbaik..
Like ·  · Share
  • Yusman Yusof and 86 others like this.
  • Khairul Azrin Baru angkat EB xaampai sebulan lagi.. semua ok terbaik.. tapi kekadang bile dah mati enjin kipas masih berbunyi.. lepas 4 ke 5 minit baru mati.. memang macm tu ker??

  • Mohd Zawawi Awie dulu pengalaman pakai neo pun kipas pusing walaupun matikan enjin.. tengok kalau dlm 5 mnt x mati kena g chak a.. kalau mati itu biasa..memang mcm tu..

  • Mohd Zawawi Awie loan aku dah lulus ambil EB STD.. ada masalahke pada enjin dia eak.. apa petua terbaik nak chak kereta sebelum ambil..

  • Mohd Zawawi Awie apa maksud engin jerking

  • Ahmad Burhan Salam baru sebualn angkat eb alhamdulillah ok… cuma baru ni ada perasan kalau langgar bonggol adsober mcm ada bunyi.. kalau jalan biasa xde bunyi. Sapa pernah mengalaminya

  • Faizal Azmi Pakai bold cfe dah 3 kali insallment..masalah utama..bila enjut jer..lutut menggigil…jeling meter 180 kmj…pasai hapa nooo…

  • Wak Fuad salam,saya baru tukar bateri keta exora lepas keta saya macam tak bole nak speed lagi,tekan minyak bole p 80kmsj shj..lepas muncul tanda enjin menyala di dashborad..ada cadangan?

  • Exora Bold Owners Club cuba gi reset balik ecu dia..

  • CG Awie Rmr ini dh 3x servs ex cps..tp sc ckap enjin sy ada bunyi ..tek,tek,tek,.bla waktu pg..tp sc dah order barang tu..dah nak seminggu tp blum lg call sy nk ganti..ada kkawan alami mslah yg sama

  • CG Awie Rmr minggu lepas pgi sc pasang barang order,tp enjin tetap bunyi tek,,tek,,,pening kepala pomen,katanya head pulak kena tukar..aduh..macam2.. itu hari katanya ‘minifuel’..dah tukar seketul,tp x selesai jugak…inilah kete malysia,,,baru guna 4 bulan…nak patah balik ambik kete len dah x leh….budget dah over…isk,,,iskk..sedih

  • Anwar A Rahman Norazzyanti…. Masalah eb awak tu selesai ke belum? Saya masalah yang sama…. Ada solution?

  • Mad Madina Macam mane ni eb byk masalah ker..loan br lulus ni..risaunye..

  • Jay Han ada sesiapa yang tau x ,mana sc yg ada bt dyno test utk EB, tu ari reset ECU sbb enjin jerk , pastu power drop, minyak rsa bertambah..sbb bila tekan terasa sikit berat nak pegi..ada apa cadangan x ek..dah bt 2 kali reset tu ECU dia..tapi terasa masih x impove lagi..jerk tu katanya version 12, skg upgrade ke version 13..tapi power dah down grade plak ni..ada apa bantuan x?

  • Jay Han atau tmpt yg bole tune blik EB dgn upgrade power + kurangkan minyak tu..

  • Mazlan Mokhtar Salam semua, keya saya baru pakai sehari dah bunyi krek krek kat bhgn depan bila nak jalan, nk pecut n bila langgar bonggol, suspect absorber bunyi, tp bila hantar ke sc, dia kata absorber, lower arm semua takde masalah, skrg pon tgh check lg….huhu…

  • Mohd Faqiman Kime Salam semua,nak tanya kepada pemilik2 eb cfe normal ke klau ada bau hangit macam plastik or wayar trbakar mase baru2 ni or ada something yg tak ok?Bau hangit ni takde la sampai dlm,tp bile brhenti di destinasi tu berbau la.minta kongsi pengalaman rakan2 eb.tq.

  • Amir Abr mazlan mokhtar : dah settle ke masalah bunyi tu?bila jalan bunyi, kalau dah jalan tak bunyikan

  • Iesadin Din salam…mase untuk saya say no..to all model proton..
    selepas 9 buln bergelut…degn masalah exora cfe bold saya….sudah jemu ulang alik ke sc…masalah masih tak jgk selesai….so last saya akan tinggalkan aje kereta ini dekat kilang proton…..dah biar jela kat situ…

  • Muhamad Noor Jaafar saya punya abs rosak..sensor n modulnya…blum sempat tukar gear mcm tak btukar…bwa jd mcm gear satu saja…blum sampai setahun..sedih…boleh ka kita ramai2 pakat saman proton. sedih sngt…..

  • Geng Pida Muhamad Noor Jaafar, aku cdg hang p dok langkawi… bli kreta import kat sana.. duty free.
    he3

  • Muhamad Noor Jaafar hang pun pkai china punya..uhuuu

  • Geng Pida aku enjin mitsubishi grandis… he3

  • Juliana Sohib masalah blower hadapan berpusing walau pun enjin di matikan..selepas 2 minit baru blower itu berhenti..tye pomen proton mcm biasa dia bg alasan itu standart .apabila enjin panas..tetapi adakah operasi blower tu menggunakan kuasa bateri sahaja…so adatak jln penyelesaian nye untuk bypass system tu..

  • Zaid Zmr klu abs slalu nyala,apa yg rosak?

  • Maizatul Shima Abd Latiff sy dh guna eb cfe,..dah masuk setahun…servis dh ke 4 rasanya..blom major servis lg sebb speedo meter lom sampai 40k km..setahun guna eb ni..real arm dah tukar skali,disc brake depan dah tukar sepasang,aritu balik kedah power drop,anto sc dia set smulSee More

  • Amshah Murset kereta eb saya mengalami masaalah tanada

  • Amshah Murset Kereta eb saya mengalami masaalah tanda engin.. dan tanda bulat menyala..tekan minyak hanya bolih touch 80km/hr sahaja.. mileage baru 10500km…ada apa apa cadangan?

  • Amshah Murset Biasanya macamana fuel consumption?

  • Mansor Proton Bergantung pada cara memandu. Kalau jarah jauh jimat la skit. 7.8l utk 100km klu pandu 90km/j.

  • Mansor Proton Pasal kipas masih berpusing lps off suis, exora mmg mcm tu. Tp klu lbh 5-6min msih x berhenti itu ade problem.

  • Ady Anuar Amshah Murset kna bawa pergi SC. Ada sensor problem. Most probably sensor paddle.

  • Shukor Hussin assalam guys..sy nak kongsi sikit masalah sy.millage exoras sy dah reach 90000KM (baru 1 tahun lebih guna)kerap jalan untuk outstation pantai timur dan selatan..since dah cecah 90K KM ,1 masalah baru muncul..masa saya pecut dalam 130-140 km/hr ,ade bunyi mcm dari meter..bw g sc diaorg tak bleh solve..help me anyone here..sy juga sedang menunggu sc tukar intake manifold saya untuk kali kETIGA !!

  • Mohd Shahniza Abdul Majid salam semua eb club..saya zal dr sg buloh ingin bertanya pendapat mpv mane lebih sesuai dibeli antara eb & alza..family ramai 6 org(2 dewasa 4 kanak2).kg n9 & pahang.komen sikit

  • Coz Guadahlupe bila bwk 20km/h then lps kn padel minyak ada bunyi kreokk kt sblh kiri..kalu ikut pengalaman admin..kna check lower arm mungkin longgar. Ok nnti nk usul kt sc. Satu lgi problem bla dlm gear 2 ke ke gear 3 (eb auto)..terasa dia punya gegaran enjin. Ni normal atau kna refer sc. Harap admin bole jelaskan. tq

  • Ibnu Qayyim Sy punya bru sbln.maslhnya meter km kejap naik kjp turun..kenapa jd cm tu ek?

  • Rozulkifli Romli salam saya guna exora cps,,ada 2 masalah.minta pandangan bro semua mcmana nak atasi masalah ni. yang pertama,miter capaciti minyak petrol menunjukkan masih ada baki 60 km.satu bar tapi engine dah tak boleh start.n masalah ke 2,,,dalam gear 2,angkat pedal minyak kereta masih bergerak,rpm tak turun,bila tekan clucth rpm naik n pastu baru turun.minta bg cadangan apa masalah n cara nak settel

  • Ah Vincent Zai I bought my Exora in First Spec almost 4 years, just visit Workshop hundrer time and more
    first i bought the car half year ABS light up
    2.) is Brake Drum problem~ Once have alot Dust starting have a weird vibration, So I need alway take to workshop for
    See More

  • Juzaillan Mohamed Camna nak bagi FC jimat..tuang rm50 pergi balikk tanjung malim ke hartamas abis..

  • Casey Leaw Baru dua bulan dah mati engine .Check Engine light on Dan jerking.selepas 2jam start cam biasa dah OK.Sapa2 Ada experience camni? Boleh jalan lagi atau kena jumps SC?timakasih.

  • Turun Turun enjin mati atau macam nak mati kene reset ecu semula…aku kne 2 kali…kali ke dua reset ada OK sikit dari yg pertama…mula2 reset ecu power ada drop la…second time ada improve sikit sbb SC tukar software version yg lain untuk reset ecu…kebanyakan exora cfe yg dah reset ecu power ada drop skit….tapi still OK laju lagi sbb turbo…

  • Turun Turun masalah jerking dgn enjin nak mati sama jer masalah…kene reset ecu…kdang2 pomen sc reset ecu enjin jer…cvt dia orang tak reset…tapi kalo jadi jerking…sc akan reset cvt….aku dah kene…setakat lepas buat reset cvt OK la…..

  • Nazri Rahim as salam ..masalah keta sy gear susah nak masuk..dari P ke R dan dari D ke L pun susah. nak minta pandangan en..dah pergi ke proton tapi ckp tiada masalah..

  • Muhammad Aslam Maaf, saya tumpang lalu. Alhamdulillah setakat ini EB saya tidak menghadapi masalah besar. Cuma ada sesekali “jerking”. Hari tu, berhajat untuk pergi reflash ECU tapi bila baca komen-komen forumer dalam banyak blog EB, saya tak jadi berbuat demikian. KSee More

  • Zalie Yusof Mak aih byk betol problem exora nih…hurmm..baru lps amik 5 hari lps…so far xde problem lgi…kalau ada masalah nak tuka ngan hummer…sbb kete tu jrag kat jln komplaint langsung xde…

  • Ahmad Fadzilah Mat Pilus aritu gc sc..set ecu..guna yahun 2012 nye.set smula jd tahun 2013,ni dah masuk 2014 nak kena g set ecu smula ke…takan tiap2 tahun setting ecu bertukar…tolong sapa ada jwpan

  • Akmal Kassim mak aiiiiii…igt bru ja nk bli….rumah dkt ja dgn pusat jualan proton tmn pknk aloq staq….hari2 lalu dok tgk exora…..dh tgk rosak2 macam2…..x jdi la…..pkai je la persona..

  • Nordin Ismail Tak blh ke proton baiki atau set biar ok masa kat kilang lgi….takkan pihak kilang proton x tau mslah-mslh yg timbul..

  • Nordin Ismail Mana QC…..wahai proton..

  • محمد حلمي محمد جوكي exora 1.6 engine oil cap da tukar 3 kali still leaking..

  • Hoi Ken Ng anyone facing the rear left side squeak ??


Sumber : FB-Exora Bold Owners Club



Website : http://www.exoramotorsport.com/
Blog : http://eocm-malaysia.blogspot.com/

EXORA OWNERS’ CLUB MOTORSPORT ( EOCM ) adalah sebuah Kelab Permotoran. Telah didaftarkan di bawah Akta Pesuruhjaya Sukan Malaysia ( PJS ) di bawah naugan Kementerian Belia & Sukan ( KBS ) pada 05 April 2012. No Sijil Pendaftaran : 5337/2012. Yuran keahlian peserta adalah sebanyak RM30.00 bagi keahlian Seumur Hidup dan TIADA Yuran Bulanan mahupun Yuran Tahunan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *